Kendi kendini tamir edecek otomobil Lamborghini



Lamborghini, ABD'nin teknolojiyle eşdeğer hâle gelmiş üniversitesi MIT ile yüksek güç üreten elektrik pillerine ve kendi kendini onarma kabiliyetine sahip yeni bir otomobil tasarladı: Terzo Millennio



Terzo Millennio (üçüncü milenyum), Lamborghini ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) arasındaki üç yıl sürecek işbirliğin ilk meyvesi. elektrikli süper otomobil konsepti, Cambridge Massachusetts’te düzenlenen EmTech konferansında görücüye çıktı.

Lamborghini kültürüne bağlı kalan otomobil, yatık ve agresif görünümlü bir tasarım ile firmanın imzası olarak görülen Y şeklindeki stop lambalarına sahip.

Lamborghini ve MIT, üzerinde çalıştıkları süper kapasitörlerle süper otomobilin ihtiyaç duyduğu yoğun enerjiyi sağlıyor.

 lityum-iyon pilleri elektrikli otomobillere enerjiyi yavaş iletirken, kimyasal reaksiyonlarla aktarılan enerji miktarı sürekli düşüyor.

Süper kapasitörler enerjiyi fiziksel olarak muhafaza ediyor ve yüksek miktarda enerji saplarken lityum-iyon piller kadar ısı üretmiyor.

Fakat tüm bunların gerçek olması ve yollara çıkacak otomobillerde kullanılabilmesi için yapılması gereken çok şey var.

MIT akademisyenlerinden Doç. Dr. Mircea Dinca, yollardaki otomobillere ulaşan yeniliklerin büyük bir bölümünün Formula 1 ve süper otomobil alanlarında başladığının altını çiziyor.

Mircea Dinca: “Eğer Lamborghini ile birlikte bunu başarabilirsek, geleceğin elektrikli ulaşımına büyük bir katkıda bulunacağız.”

Lamborghini, otomobilin gövdesinde kullanılan karbon fiber panelleri de süper kapasitörlere dönüştürmek istiyor

Terzo Millennio’nun kendi gövdesini de pil olarak kullanıp, enerji çekmesi sağlanacak.

Konseptin bir diğer vaadi ise otomobilin sürekli olarak kendi yapısını izleyip, hasar ve güç kayıplarını saptayabilecek olması.

MIT tarafından geliştirilen ve karbon fiber gövdeye yerleştirilen ‘iyileşen kimyasallar’, öteki türlü genişleyecek olan ufak çatlakları otomatik olarak kapatacak.

Terzo Millennio’yu devrimsel kılacak özelliklerinden bir diğeri de, ihtiyaç duyduğu gücü tek bir motordan değil, tekerlerine yerleştirilecek ve elektrik üretecek motorlardan alacak olması.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.